Založ si blog

Aby vianočný príspevok pre dôchodcov nezávisel od ľubovôle politikov

Možno sa niektorí začudujete, prečo o vianočnom príspevku píšem teraz, po Vianociach. Nuž preto, lebo by som rád upozornil na zvrátenosť, akým spôsobom naši politici túto „odmenu“ vyplácajú aj na populizmus, s ktorým ju každoročne komunikujú, samozrejme, s nosnou dávkou predvianočnej emócie.

 

Tá do neba volajúca drzosť (ktorú si možno mnohí ani neuvedomujú) spočíva v tom, že vyplatenie vianočného príspevku dôchodcom absolútne závisí od ľubovôle politikov. Oni rozhodujú o tom, kto a v akej výške príspevok dostane! Poskytnutie príspevku je naviazané na niekoľko podmienok, ktoré musíte splniť, aby ste si ten príspevok vlastne „zaslúžili“. A v tom je práve tá zvrátenosť, že peniaze, na ktoré ako dôchodca máte NÁROK, pretože ste celý život pre tento štát pracovali, teraz dostávate nie ako samozrejmosť, ale ako ALMUŽNU, o vyplatení ktorej rozhodujú tí, ktorí túto republiku riadia.

 

Politici by si mali uvedomiť, že vyplatenie 13. dôchodku, a to V PLNEJ VÝŠKE DÔCHODKU, by mala byť ich psia povinnosť. Nie ľubovôľa a nie predvianočná komunikačná kampaň, na ktorej sa snažia získať nejaké tie plusové body (špeciálne, ak je to v roku, kedy nás o dva mesiace čakajú parlamentné voľby…).

 

Hnutie Sme rodina pred časom podala v parlamente návrh na zavedenie 13. dôchodku vyplácaného všetkým dôchodcom a v plnej výške. Ako mnohé iné návrhy strany, ktoré mohli reálne pomôcť luďom, ktorí to skutočne potrebujú, ani tento návrh nebol prijatý. Škoda. Jeho cieľom totiž bolo len to, aby dôchodci nemuseli byť v pozícii žobráka (ospravedlňujem sa za expresívne slovo, ale, bohužiaľ, tak to je) čakajúceho od vládnej garnitúry na nejakú odmenu v nejakej výške, ale aby „bez doprosovania“ a dôstojne dostali riadny 13. dôchodok, na ktorý majú plné právo. Nemajú totiž dostať nič iné, len svoje peniaze, pretože tu celý život pracovali a na svoj dôchodok si zarobili.

 

Za tie roky, ktoré som pôsobil v bratislavskej komunálnej politike, som sa takmer denne stretával a rozprával so seniormi, takže mám predstavu, aká je výška ich príjmu na dôchodku. Vždy som sa im snažil v rámci možností pomáhať, ale na niektoré zásadné veci jednoducho z pozície komunálneho politika nemáte dosah. Jedným z dôvodov, prečo som sa rozhodol ako nestraník kandidovať za hnutie Sme rodina bol práve ten, že budem môcť pokračovať vo svojej poitickej práci aj naďalej pomáhať ľuďom, tentokrát už aj v zásadných otázkach a v omnoho väčšom meradle.

Vlastná strecha nad hlavou – základ rodiny

21.01.2020

Vlastné bývanie – jedna z najpálčivejších vecí, ktorá Slovákov trápi. Podľa prieskumov je z celej Európskej únie práve na Slovensku najviac mladých ľudí do 35 rokov, ktorí žijú v jednej domácnosti so svojimi rodičmi. Ideálny vek na založenie rodiny je pritom práve do 35 rokov. Nečudo teda, že sa všade hovorí o demografickej kríze a o tom, že náš národ [...]

gangy, švédsko

Na podujatie švédskej Ľavicovej strany vtrhli útočníci, hlásia troch zranených

24.04.2024 23:24

Večerné podujatie v Štokholme malo byť o rastúcom fašizme vo Švédsku.

bombic

Británia rozhodla o vydaní extrémistu Bombica na Slovensko. Odkázal, že nikam nejde

24.04.2024 22:40

Rozhodnutie súdu nie je právoplatné, môže sa proti nemu odvolať.

ATACMS, vojna na Ukrajine

Kyjev už nasadil strely dlhého doletu ATACMS. Američania ich dodali tajne

24.04.2024 20:54

Zbrane prišli na Ukrajinu tento mesiac, oznámilo americké ministerstvo zahraničných vecí.

Francois Fillon

Francúzsky súd potvrdil odsúdenie expremiéra Fillona v kauze sprenevery

24.04.2024 19:16

Sprenevery sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope.

martinborgula

Som kandidátom hnutia SME RODINA pre nadchádzajúce parlamentné voľby 29. 2. 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2
Celková čítanosť: 19814x
Priemerná čítanosť článkov: 9907x

Autor blogu

Kategórie

Archív